måndag 24 november 2014

Utmaningar och nya lärdomar...

I torsdags när vi kom till stallet stod en av hästarna, Max, på tre ben. Han kunde inte stödja på sitt ena bakben alls. Han hade väldigt ont högt upp, där lårbenet och "sittbenet" är. Han fick feber och såg väldigt eländig ut. Jag befarade en fraktur, alternativt att han dragit sönder någon mjukdel. Frustration, hur hade han lyckats med det i boxen? Man tycker att man tar hand om hästarna så väl, tänker på "allt" och så lyckas de skada sig i boxen?? 
Veterinären kom. Tyvärr kunde hans vanliga veterinär inte komma utan hon skickade någon annan. Hon ville trots allt utesluta en hovböld. Sagt och gjort. Ingen hovböld. Sedan röntgade hon alla leder upp till bakknät. Jag var väldigt skeptisk, eftersom det var så tydligt vart han hade ont. Sedan varken röntgades eller ultraljudades området där han hade ont. Den bärbara röntgen skulle inte nå tillräckligt djupt och ultraljudet var inte med. Då började jag bli riktigt frustrerad... Max var i väldigt dåligt skick och ville inte så gärna kissa heller så vi började bli rädda att han dessutom skulle få kolik. Vi ville såklart att han skulle få åka in till sjukhuset. Men eftersom han inte kunde stå på benet gick det inte att frakta honom... Moment 22. 
Vi stod där utan diagnos och kunde bara ge honom smärtstillande och vaka över natten. Han låg mycket och stönade hela natten, han var ganska utmattad.
På fredagsmorgon visade blodproverna att det antagligen inte var någon fraktur, eller trasiga muskler. På sättet han rörde sig och i och med den höga febern började veterinärerna prata om att det garanterat var nerven som var problemet. Vi skickade en film på sättet han rörde sig på till vår veterinär och hon hade konsulterat flera experter i landet. Nya teorin var att han hade EPM. En sjukdom som kommer från en parasit som finns i områden där pungråttor bor och som attackerar nervsystemet. Och äter av nerverna. Nu började jag känna mig väldigt skeptisk. Men sa mest jaha.
EPM eller Lymes (fästingsjukdom). Veterinären kom tillbaka, tog nya blodprov och satte in full behandling mot både EPM och Lymes. Max såg hyfsat pigg ut på fredagseftermiddagen och kunde gå på toaletten så vi tog beslutet att inte vakta honom över natten. 
På lördagen när vi kom till stallet kunde han stå lite på benet igen och och stödja på det lite när han gick! Vilken lycka! Igår var han ytterligare bättre och stod nästan som vanligt på benet. Max är en väldigt tapper och stark häst!!
Så skönt att se honom pigg igen, det finns inget värre än när man ser djuren lida. När blodproven kommer tillbaka får vi se vilken av sjukdomarna det var. Nu är det bara hoppas att han återhämtar sig 100% och får fortsätta vara den fina dressyrhäst han faktiskt är. 

För två dagar sedan hade jag aldrig hört talas om EPM. Nu vet jag vad det är...

Nu tillbaka till verkligheten och se till att vi kommer iväg till Florida med alla saker med oss på lördag! Fokus!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar