söndag 21 oktober 2012

När poletten trillar ner

Ofta händer det när man tränar hästar, och ryttare med för den delen, att poletten helt plötsligt trillar ner. Att något som kanske varit svårt jättelänge helt plötsligt blir lätt eller att hästen helt plötsligt bara ser annorlunda ut i sin kropp, hållning och muskulatur och bara från nästan en dag från annan bär sig helt annorlunda. Det är det som är en av tjusningarna med ridningen.

Oftast går det inte alls att veta när det ska hända och inte heller varför, utan det är helt plötsligt en polett som trillar ned. Det är lika häftigt varje gång det händer, oavsett nivå. Just när det nya läget är nytt så syns det oftast så väl på hästen/ryttaren/ekipaget. Det blir en glädje över det som helt plötsligt blivit lätt och ett nytt självförtroende. Så kul!

Igår var en sådan dag. Först tränade Johanna på Good. Han gick jätte-jättefint rakt igenom hela passet. Det finns givetvis massor att träna på fortfarande men vilken utstrålning han går med nu. Det ser ut som om han tycker att han är en riktig dressyrstjärna! Han har blivit stark, musklad och självbärig och verkar tycka det här med dressyr är lattjolajban. Även Johanna såg ut att tycka det var roligt och att han kändes fin. De passar varandra bra så kan de bara fortsätta på det här spåret så kan det nog bli riktigt bra! Vi kan nog snart ta tag i att börja med bytena på honom också, eftersom galoppen nu börjar bli påverkbar. Dessutom verkar Good ha väldigt lätt för att piaffera. Vi trampar lite på lek med honom nu.

Nästa stjärna igår var Lasse och hans unghäst Kulan. Från början var Kulan lite spänd och svår att komma upp på. Men Lasse har kämpat duktigt och följer lydigt de råd han får. Sista veckan har vi lagt fokus på galoppfattningar. Kulan har en välbalanserad och fin galopp men han har inte riktigt förstått hur man tar sig upp i galopp, det har gått lite vilt till. Igår började även han att "fatta galoppen". Istället för att rusa in i galoppen så fattade han ganska snabbt på Lasses kommando. Vi gjorde massor av fattningar och han var lika duktig varje gång - poletten hade trillat ner! Jag tror vi tränade i femton minuter sedan tyckte vi att han varit så duktig så då fick han sluta. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar